Simptomi

Roman Simptomi govori o tridesetosmogodišnjoj Sanji iz Beograda koja se suočava sa velikom promenom u životu, na početku pandemije korona virusa. Sanja napušta muža sa kojim je živela dvanaest godina i pokušava da iznova osmisli svoj život, razmišljajući o svojoj prošlosti, strahovima i nadanjima. Sanja leži na kauču i razgovara sama sa sobom, stalno se pitajući da li je normalna.

Ovo je jedna od onih priča u kojima se na samom početku već sve desilo, ali je psihološka tenzija tako izgrađena da čitaoca drži u iščekivanju. Sanja se dotiče tema koje su univerzalne za sve žene koje su osetile osujećenost u partnerskom odnosu. Ona želi da pronađe pravu sebe, tražeći izlaz iz sopstvenih okova i okova koje joj nameću drugi.

Roman je pitak i otvoren, direktan i eksplicitan. Lako se čita, ali teško se vari. Napisan je u formi portreta jedne specifične, luckaste žene, mračne i duhovite u isto vreme, žene čiji je lik tako verno prikazan da se čitaoci često pitaju ko je ta Sanja i čini im se da su je, nekad, negde, već upoznali.

Roman se našao u užem izboru za NIN-ovu nagradu za 2021. godinu. 

Nabavite svoj primerak 

Roman je dostupan u svim većim knjižarama (Vulkan, LagunaMakartDelfi…), kao i kod izdavača Partizanska knjiga (partizanskaprodaja@gmail.com)

Više o autorki…

vreme
simptomi

“Ono što me je zakovalo za listove je vrhunac iskrenosti, skoro u svakoj rečenici. Bez foliranja, uvijanja, licemerja, pardona. Ta iskrenost je povukla za sobom šokantne istine, pogotovu pripovedačke istine. Emocije mlade, pa ne tako mlade devojke, su perfektno, do tančina opisane kroz razne životne situacije. Ogroman žal za mladošću koju neumitno upropasti neka ili neke muške osobe. Društvo koje jede svoju mladunčad i nepovratno i hladnokrvno, sa predumišljajem ubija ideale mladog čoveka, a pre toga stabilnost porodice. Takođe, neobuzdana strast i volja za pronalaženjem izlaza, a vrhunac je karirani kauč, kao simbol mira, razmišljanja, pregrupisanja snaga, pre novog napada na suštinu života – sreću.”

Igor, Obrenovac

 

“Sa kakvom lakoćom govori o stvarima koje nam je često veoma teško da priznamo i izgovorimo sebi. Neki ljudi ne uspeju nikada da prema sebi budu iskreni. Ona to tako lako radi, a nimalo ne umanjuje jačinu tog čina, tog priznanja. Kako sirova, ogoljena, iskrena, realna priča, sa strahovima i ranama na izvolte. Jednostavno ti pokaže kako smo svi mi samo ljudi. Zapitala sam se da li ja osuđujem neke ljude, a nisam pokušala da ih razumem. Da li ja uopšte razumem sebe i da li mogu sebe da prihvatim bez osuđivanja. Da li ima ljubavi ili čovek ostaje sam kada ogoli sve sve svoje rane i otkrije svoje strahove?

Ma, kako me je prodrmala knjiga!”

Željka, Beograd

simptomi
simptomi

“Pročitala sam roman Simptomi i sad mi je žao. Nisam želela da se završi, ali sam u isto vreme i srećna zbog kraja kom se nisam nadala, da sam se rasplakala.. Ne pamtim da me je neki roman u skorije vreme rasplakao. Osetila sam sreću i olakšanje, Obuzimale su me razne emocije dok sam čitala. Ovo je roman za svakoga, toliko stvaran i realističan. Svaka žena je barem u nekom segmentu svog života bila Sanja, ili je još uvek. Ja sam Sanja. Svi se mi tražimo, svi želimo da nas neko voli i razume i da nekome pripadamo. Ovo je hrabar roman, roman u kom se stvari nazivaju pravim rečima i u kom su psovke sasvim normalna stvar. Jedan jako zreo roman, sjajan roman, prava priča, jedna istina.”

Bojana, Novi Sad